Majoritatea dintre noi avem între 10 și 40 de alunițe: de dimensiuni și forme diferite, aceste pete de piele se datorează unei acumulări de melanocite, celulele care produc melanina. Cele congenitale sunt prezente de la naștere, altele pot apărea mai târziu, dar acestea sunt aglomerări de celule complet normale. Uneori, însă, ele pot deveni maligne și din aceste celule se poate dezvolta melanomul cutanat, un cancer de piele foarte agresiv. Cum vă puteți da seama care alunițe sunt periculoase și la ce factori trebuie să fiți atenți? În acest articol vom încerca să facem puțină lumină în această privință.

Tipuri de alunițe

Pentru început, poate fi util să oferim o clasificare a diferitelor tipuri de alunițe, deoarece nu toate, ba chiar numai una, poate da naștere la formarea unei tumori.

  • Alunițele lui Miescher. Acestea se găsesc în general pe față, adesea pe nas și bărbie, și sunt de culoare închisă sau de aceeași culoare cu pielea. Ele pot fi netede sau spongioase, iar în interiorul lor cresc uneori unul sau mai multe fire de păr. Sunt complet benigne și nu degenerează niciodată în tumori, chiar și după un traumatism.
  • Alunițe unna. Acestea apar pe trunchi și cresc în formă de mure; pot provoca disconfort și sunt inestetice, dar nu dau naștere la tumori.
  • Alunițele lui Spitz și alunițele lui Reed. Acestea apar pe picioare și pe brațe, primele la copii și adolescenți, cele din urmă la adulți; de culoare închisă, pot deveni destul de mari , dar sunt total benigne. Uneori este necesară îndepărtarea lor deoarece, având în vedere dimensiunea lor, poate fi dificil să le deosebești de un melanom.
  • Alunițele lui Clark. Numai acest din urmă tip poate suferi degenerare tumorală. Rotunde și întunecate, ele pot apărea pe tot corpul; atunci când marginea este neregulată și culoarea nu este omogenă, sunt numite „atipice”: tocmai aceste alunițe trebuie verificate la un specialist.

Alunițe periculoase: semnele la care trebuie să fim atenți

După cum am văzut, alunițele lui Clark pot fi periculoase și pot degenera în melanom cutanat, o tumoare care se dezvoltă pe piele și atacă treptat diferitele straturi ale pielii, pătrunzând tot mai adânc, până la metastaze.
O aluniță atipică are anumite caracteristici care permit identificarea sa: este vorba de așa-numita „regulă ABCDE”, utilizată în dermatologie:

  • Asimetrie a formei
  • margini neregulate sau zimțate
  • culoare iridescentă
  • dimensiune
  • Evoluție progresivă rapidă, în ceea ce privește modificările de formă, dimensiune sau culoare.

Atenție, așadar, la alunițele cu margini neregulate, în relief față de suprafața pielii sau deosebit de crescute (mai mult de 6 mm în diametru). Culoarea este, de asemenea, un element care trebuie monitorizat: dacă o aluniță capătă o culoare diferită de cea obișnuită, devine mai închisă la culoare sau prezintă striații și nuanțe, este întotdeauna indicat să fie verificată de un specialist, la fel ca și dacă pielea din jurul ei este inflamată, se descuamează sau își pierde serul: toți aceștia sunt factori care indică o evoluție malignă a aluniței.
În cele din urmă, numărul de alunițe de pe corpul nostru și noile formațiuni trebuie, de asemenea, ținute sub control, deoarece și acestea pot fi melanoame.

Factorii de risc și cancerele de piele

Numărul de alunițe de pe corpul unei persoane este „scris” în ADN-ul acesteia. Cu toate acestea,expunerea la soare poate accelera și spori apariția lor, la fel cum este un factor de risc pentru apariția cancerelor de piele, alături de expunerea la radiații și administrarea anumitor tipuri de medicamente. În sfârșit, melanomul este unul dintre principalele tipuri de tumori ereditare, adică datorate unor mutații prezente în toate celulele organismului: la fel ca în cazul cancerului de sân, există posibilitatea efectuării de teste genetice pentru cancerul de piele.

Prevenirea melanomului cutanat

Observarea propriului corp, a alunițelor (atât cele existente, cât și cele noi) și a evoluției lor este o practică excelentă pentru prevenirea cancerului de piele. Este o bună practică examinarea pielii cu ajutorul unei surse bune de lumină, verificând chiar și părțile mai puțin vizibile, de exemplu spațiile dintre degetele de la picioare. Pentru zonele deosebit de dificile, cum ar fi scalpul, se poate cere ajutorul unui membru al familiei: în acest fel, se pot detecta chiar și mici modificări și se poate decide consultarea unui dermatolog dacă există semnale de alarmă.
Așa cum am subliniat deja în articolul dedicat, cartografierea alunițelor este, de asemenea, un instrument fundamental de prevenire a melanomului. Aceasta ar trebui efectuată cel puțin o dată la doi ani, dar și mai frecvent în cazul unui istoric familial sau dacă cineva a suferit deja de cancer de piele.
În final, iată câteva sfaturi care sunt întotdeauna valabile pentru a reduce riscurile de apariție a acestui tip de cancer

  • folosiți o cremă de protecție solară cu un filtru adecvat tipului dvs. de piele atunci când vă expuneți la soare; de asemenea, folosiți pălării și ochelari de protecție, mai ales în apropierea zăpezii, apei sau nisipului, deoarece acestea reflectă razele solare;
  • evitați expunerea prelungită în timpul orelor centrale ale zilei (10.00-16.00);
  • consumați alimente bogate în vitaminele A, C, E, care au o funcție protectoare asupra pielii;
  • evitați utilizarea paturilor solare și a lămpilor de bronzat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *