Italienii dorm puțin și prost: unul din șapte nu este mulțumit de calitatea somnului și unul din trei doarme mai puține ore decât este recomandat. Acestea sunt datele unui studiu realizat de Istituto Superiore di Sanità (ISS), Universitatea Bocconi și Institutul de Cercetări Farmacologice Mario Negri, în colaborare cu Institutul Doxa, publicat în revista Scientific Reports în 2020. Cei care suferă de insomnie folosesc adesea somnifere pentru a dormi suficient: deși sunt prescrise de un medic după o evaluare atentă, aceste medicamente au efecte secundare și pot crea dependență. Le discutăm în acest articol aprofundat.

Medicamente în tratamentul insomniei

Trebuie subliniat faptul că insomnia nu este o boală și poate apărea și ocazional, mai ales în timpul unor momente foarte solicitante sau stresante din viață, cum ar fi un nou loc de muncă, sfârșitul unei relații sau, în general, schimbări majore.

Atunci când insomnia devine o constantă, ea este de obicei cauzată de

  • oigienă deficitarăa somnului, adică un comportament și obiceiuri proaste, cum ar fi consumul de alcool înainte de culcare, utilizarea ecranelor și a dispozitivelor tehnologice în pat, neregularități în ciclul somn-veghe;
  • tulburări psihice (depresie sau abuz de substanțe, de exemplu)
  • tulburări cardiace și pulmonare sau alte boli.

Insomnia nu se tratează întotdeauna în același mod, deoarece depinde mult de cauzele sale și de gravitatea cu care se manifestă, precum și de istoricul personal al pacientului. În toate cazurile, medicul intervine încercând să promoveze o igienă adecvată a somnului și să amelioreze sau să rezolve tulburările și bolile de care suferă persoana.

În formele acute, dar tranzitorii, opțiunea obișnuită este de a prescrie medicamente care induc somnul, numite sedativ-hipnotice și cunoscute în mod obișnuit ca somnifere. În cazurile cronice, pe de altă parte, abordarea cea mai recomandată este terapia cognitiv-comportamentală: unele studii citate de Journal of Psychiatry majoritatea pacienților sunt tratați cu medicamente.

Somniferele: ce sunt și cum funcționează

Atunci când privarea de somn are numeroase efecte negative asupra vieții unei persoane, deoarece îi compromite sănătatea, stabilitatea și capacitatea de a se implica în activități profesionale și de agrement, specialistul poate interveni prin administrarea de medicamente.
Sedativ-hipnoticele necesită prescripție medicală și fac parte din mai multe categorii, pe care le vom vedea mai în detaliu în scurt timp. Mecanismul lor de acțiune depinde de doză: în cantități mai mici acționează ca anxiolitice și relaxante, la doze mai mari provoacă somnolență. Unele, în doze chiar mai mari, sunt utilizate și în sedarea chirurgicală ca anestezice. Utilizarea lor ca sedative-hipnotice generează la pacient o stare de odihnă nocturnă similară celei fiziologice, dar nu identică, deoarece aceste substanțe pot interfera cu diferitele faze ale somnului. Orice somnifer, de fapt, nu induce o stare identică cu somnul natural, ci poate, de exemplu, să suprime faza REM și să reducă astfel efectele benefice și regeneratoare ale unei nopți odihnitoare.

Benzodiazepine și compuși nonbenzodiazepinici

Din categoria benzodiazepinelor fac parte o serie de medicamente cu proprietăți diverse, inclusiv sedativ-hipnotice. Acestea sunt utilizate în tratamentul insomniei pe termen scurt, deoarece nu este recomandat să fie luate pentru perioade lungi.
Compușii non-benzodiazepinici, cunoscuți și sub denumirea de „medicamente Z”, au efecte similare: ambii acționează ca antagoniști ai receptorilor GABA. GABA este un neurotransmițător implicat în multe procese ale sistemului nervos central: încetinește activitatea cerebrală, de exemplu, reduce tonusul muscular, anxietatea și stresul. Pentru ca acesta să își îndeplinească funcția, trebuie să se lege de receptori specifici, inclusiv GABA-A, la care se pot lega și benzodiazepinele și medicamentele Z. Efectul este activarea receptorului: la fel ca și cum neurotransmițătorul s-ar lega, se activează o serie de semnale inhibitoare care determină relaxarea organismului și scăderea activității cerebrale.
Eficacitatea acestor medicamente este însoțită, în unele cazuri, de efecte secundare: dificultățile de concentrare, episoadele confuzionale, precum și toleranța și dependența sunt frecvente. Medicamentele Z par, de asemenea, să inducă parasomnii, cum ar fi comportamentul violent în timpul somnului sau somnambulismul.

Barbituricele

Primele medicamente folosite împotriva insomniei au fost barbituricele, însă astăzi acestea sunt utilizate în principal ca antiepileptice și anestezice, deoarece sunt extrem de puternice. De asemenea, acestea dau naștere la numeroase interacțiuni cu alte substanțe, în primul rând alcoolul, dar și antihistaminicele, narcoticele, analgezicele și relaxantele musculare. În plus, deoarece stimulează enzimele hepatice care degradează multe medicamente, pot scădea eficacitatea unor medicamente.

Antagoniști ai receptorilor de melatonină

Melatonina 2 mg cu eliberare prelungită, aprobată în urmă cu câțiva ani pentru tratamentul insomniei la pacienții peste 55 de ani, este disponibilă în Italia. Medicamentul acționează asupra prezenței melatoninei, un hormon esențial pentru reglarea somnului, care scade progresiv după vârsta de 50 de ani. Efectele unui tratament care durează până la 3 luni sunt tolerate foarte bine și nu produc efecte secundare semnificative și nici nu au interacțiuni cu diabetul sau medicamentele antiinflamatoare.

Antidepresivele

Uneori, antidepresivele sunt utilizate și pentru a combate insomnia. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în cazul pacienților care nu pot tolera alte medicamente, dar, în general, este de preferat să nu se facă acest lucru din cauza efectelor secundare, cum ar fi somnolența în timpul zilei.

Somniferele: care sunt riscurile medicamentelor pentru somn?

Am subliniat deja că sedativele-hipnotice trebuie prescrise de un medic și că nu trebuie luate pentru o perioadă prelungită. Unul dintre riscurile majore asociate acestor medicamente este cu siguranță dependența sau dependența: pacientul, deja după câteva zile de tratament, s-ar putea să nu se mai poată lipsi de ele, atât fizic, cât și psihologic.
De asemenea, trebuie luate în considerare:

  • simptomele de întrerupere, cum ar fi agravarea insomniei. Din acest motiv, trebuie să se întrerupă treptat administrarea lor, reducând doza pe parcursul câtorva săptămâni;
  • pierderea eficacității medicamentelor;
  • riscul de supradozaj;
  • efectele secundare grave: de la reducerea atenției la somnolența în timpul zilei, pe care am menționat-o deja, la probleme respiratorii care pot fi foarte periculoase, în special la persoanele în vârstă. Aproape toate somniferele, de fapt, acționează și asupra zonelor din creier care controlează respirația.

Ce sunt somniferele fără rețetă

Cei care suferă de insomnie folosesc uneori și anumite medicamente care pot fi cumpărate fără rețetă: este vorba în general de preparate care conțin antihistaminice, utile pentru rezolvarea episoadelor sporadice, dar nerecomandate în cazul problemelor cronice. În orice caz, este întotdeauna mai bine să vă bazați pe sfatul medicului dumneavoastră, chiar și atunci când luați aceste medicamente, deoarece, la fel ca și sedativele-hipnotice, acestea pot induce somnolență în timpul zilei, confuzie și uneori nervozitate sau agitație.
De asemenea, trebuie amintit că insomnia cronică poate fi un simptom al altor tulburări și patologii, motiv pentru care sfatul nostru este să nu subestimăm niciodată această afecțiune și să nu recurgem niciodată la remedii do-it-yourself, ci să cerem sprijinul unui specialist care știe să identifice cauzele stării de rău și să orienteze pacientul către tratamentul adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *