Tratamentul de canal, cunoscut și sub numele de devitalizareÎn general, tratamentul de canal este răspunsul la toate cazurile în care pulpa dintelui

este un tratament dentar utilizat pentru a trata un dinte afectat de o carie profundă sau de o fractură. În ce constă acest tratament și cum are loc procedura? Este un tratament dureros?
Pentru a răspunde la acestea și la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre tratamentul de canal, haideți să îl analizăm mai îndeaproape, începând cu cazurile în care este necesar.

Tratamentul de canal: atunci când pulpa dentară este compromisă

(nerv), partea moale cea mai interioară, situată sub țesutul dur al smalțului și al dentinei, este deteriorată ireversibil. la originea acestei afecțiuni există de obicei o

inflamație, cauzată de o carie profundă sau de un traumatism, care expune pulpa la contaminare bacteriană. Tabloul clinic astfel conturat este cel al pulpitei, o afecțiune foarte dureroasă care aduce cu sine junghiuri violente și disconfort accentuat de stimulii termici, masticație sau consumul de dulciuri și zahăr în general. Ea se poate manifesta într-o formă acută, cu o evoluție foarte rapidă, sau într-o formă cronică, cu o dezvoltare mai lentă și mai prelungită.

Inflamația se poate extinde în afara rădăcinii dintelui și se poate extinde la partea alveolară, cu producerea unor leziuni cum ar fi un abces, un granulom sau un granulom.

Înainte de intervenția chirurgicală: terapia cu antibiotice

Pentru ca medicul stomatolog să poată trece la operație, este esențială rezolvarea situației inflamatorii, motiv pentru care primul pas pentru pacient este să urmeze terapia antibiotică prescrisă de specialist. Apoi, înainte de operația propriu-zisă, se fac una sau mai multe radiografii preoperatorii.

Cum are loc tratamentul de canal?

După izolarea câmpului operator, medicul dentist pregătește cavitatea de acces: dacă tratamentul implică molari și premolari, această deschidere se face pe suprafața masticatorie, în timp ce dacă dinții supuși tratamentului sunt incisivi sau canini, deschiderea se face pe suprafața externă sau internă.
Procedura se desfășoară în trei etape

  • plasarea digului din latex: această etapă protejează dinții adiacenți de eventualele leziuni cauzate de contactul cu fragmentele dintelui supus tratamentului. Barajul de latex are, de asemenea, o funcție de protecție în cavitatea bucală în raport cu instrumentele manuale sau rotative utilizate de medicul dentist.
  • Perforarea coroanei: permite accesul la camera pulpară.
  • Modelarea: reziduurile pulpare și microorganismele responsabile de inflamație sunt îndepărtate mecanic. În această fază, medicul dentist dă canalului o formă conică cu scopul de a simplifica faza ulterioară de obturare a canalului.
  • Curățarea: conținutul organic și anorganic al sistemului de canale radiculare este îndepărtat mecanic cu ajutorul unor soluții dezinfectante numite „irigante”.
  • Obturarea canaluluiradicular: canalul este sigilat cu guttapercă, un material biocompatibil, și un strat subțire de ciment, care are rolul de a preveni orice recontaminare bacteriană.
  • Crearea unei obturații provizorii pentru a preveni pătrunderea bacteriilor.
  • Reconstrucția: tratamentul de devitalizare se încheie cu reconstrucția sau, în unele cazuri, cu implantarea unei proteze. Un dinte care a suferit un tratament de canal va fi mai fragil, însă un tratament bine executat și o igienă orală completă realizată în mod constant îi vor asigura longevitatea.

Procedura poate dura mult timp, în special în cazul molarilor, care necesită de obicei mai multe ședințe.

Este dureros tratamentul?

Procedura este efectuată sub anestezie locală, astfel încât pacientul nu simte nicio durere. Medicul dentist decide să procedeze fără anestezie atunci când dintele care urmează să fie tratat are o pulpă necrotică, adică țesut mort: în aceste cazuri, durerea este practic zero.
Imediat după operație, pacientul poate simți o ușoară durere care se rezolvă cu un analgezic obișnuit. Numai în cazul rădăcinilor deosebit de infectate, mobilizarea bacteriilor poate da naștere unui abces, dar acest lucru nu anulează efectele tratamentului de canal: cu drenajul prin canale, medicul dentist va rezolva problema într-o singură ședință.

Efecte secundare

Sunt posibile efecte secundare minore în urma unui tratament de canal. În zilele imediat următoare tratamentului, nu este neobișnuit să apară un ușor disconfort la nivelul dintelui care a fost supus procedurii, dar durerea dispare de obicei în cel mult o săptămână.
Dacă, pe de altă parte, disconfortul apare după luni sau chiar ani, avem de-a face cu o posibilă contaminare bacteriană a dintelui devitalizat. În acest caz, medicul dentist va lua în considerare un nou tratament de canal; totuși, dacă dintele este fracturat sau deteriorat excesiv de infecția bacteriană, nu există altă alternativă decât să se procedeze laextracție.

Durabilitate

Efectele unui tratament de canal corect efectuat sunt nelimitate în timp. De asemenea, operația garantează recuperarea totală a dintelui și reintegrarea funcțională. Acest tip de tratament, dacă este efectuat corect și în condiții normale, are o rată de succes foarte mare, apropiată de 100%. Acest procent este mai scăzut în cazul retratamentului. Dintele tratat trebuie radiografiat și controlat periodic pentru verificarea stării sale de sănătate. Reprocesarea este necesară numai atunci când dintele prezintă din nou probleme sau dacă o infecție survenită în urma primului tratament impune pacientului o a doua operație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *